August 15, 2009

keterbukaan!!


kadang2 sifat keterbukaan yg semakin terbuka


menjadikan kita kurang bertamadun..


apabila benda yg xsepatutnya di sepatutkan..dan di war2 kn


do you find this picture offensive??



seorang ibu digerai makan..bila kluar iklan minah2 gedik maen go kart..dan bercerita pasal bulan2..


si anak lelaki yg berumur 4 tahun bertanya "mama ni iklan apa?" kuat2 dan didengar oleh satu kedai..yg rata2 nya sedang melahap..


si ibu.."haish..gn bising la org nk makan" mengelak untuk menawab soalan tadi..
"macam kak ina punye" sahut kanak2 tadi...

kakaknye terkedu..yg ketika itu sedang makan (mungkin die berasa bangga atau segan korg rase?)





pakcik disebelah meja pn lantas berdiskusi

"bila sume orang konon2nya open minded hal dalam spenda pn boleh masuk iklan..."

"belum hal dalam kelambu lagi, mcm iklan kayuhan bertenaga tu" sahut panel kedua..

"itu la kadang2 keterbukaan buat kita jadi xbertamadun, benda yg xpatut expose di expose"





aku senyap tersenyum dan berfikir..btol ke ape dorg cakap nie??

member aku cakap "senyap udah..wat bodo je.. biase la tu"


mungkin ini cara rakan ak berfikir ni cara org bertamadun berfikir...







p/s seminar pengiklanan ajar "mesej mesti fits untuk semua peringkat umur dan skop pelanggan"iklan xsepatutnya membuat kita berfikir dua kali..

5 comments:

...sarah n... said...

prinsip aku cuma : keep your private life, PRIVATE!

tapi, takrifan private tu, mungkin lain lain pada org yang berlainan.

so, dalam hal ni, xdak sapa utk dipersalahkan kot.

p/s: pengiklanan perlu utk pasarkan produk, betul?

zatiesiska abdul rahman said...

hahhaahahah kayuhan bertenaga :P

ierahoshin said...

hahakk..
benda macm tuh..
bukn perkara luar biasa,
lagipun kalu kite xciter pun,
org laki pun dah thu,kan,kan...
budak kecik pun dah pandai..


ekkss..kadang2,bagusla..sifat keterbukaan tu..
kalu diorang fahm sendri lebh baik,
tgok iklan,dah thu daa...
xpayh sush2 nak explen,
toin..toinn..

nazrien said...

sarah
pengiklanan harus diseleraskan untuk umum..itu yg mendorong kreativiti bukan sekadar model chantek dan urban lifestyle..huhu yup xde salah laen org laen skop nye

zatie
ya kita perlu power!!

iera
besarkan premis bkn hanya untuk iklan kotex than you'll think farther...

ierahoshin said...

sentap..~~