March 22, 2010

dimental

setelah dimental akibat berurusan dengan kenalan bapak aku..

yang di delay sparepart laptop sebab stok kt malaysia xde..tgu kurier

nk oder kurier kne byk2 xleh sket2..brg pn byk..jadi sgt amat lambat

yang madafaka nye die komplen dekat bapak aku..padahal depan aku sume line klear jeh..

aduh..



setelah dimentalkan dengan cerita2 yang dia org susah bagaimana bapak die dtg tgk die kawen kete rosak..


dsb..


saye yg tengah mental berkata2


"dah tau family mcm itu ..lagi nak kahwin!?"(nada keras)


okeh aku ckp mcm itu..kerana...mcm xde otak..ke?fam ko tgh sesak ko leh bantai kawen susahkan sume org...


tapi saye tersedar mungkin orang yg dengar saya kata mcm itu akan cakap


"berlagak gile ayat ko, igt ko mewah sangat ke, org laen susah"


tapi realiti nya series..merujuk pos saya yang lalu..beliau yang kaki komplen nie lagaknya berharta , memakai kereta bersportrim yg konon mahal, dan bukan pkai Datsun 120y..xperlu saya nyatakan jenis2 kereta berlagak yg ade kt malaysia ini..


bak kata raja burhan - barang 1st class mentaliti 3rd class xgune bukan?


tetapi sekeras2nya


saye rase bersalah keluarkan statement kasar itu depan makbapak saya(makbapak beb)


walaupun hakikat saya dimental akibat laptopnye(padahal laptop tunangya yg die lingkupkan) yang da lame sangkut xreplace barang


padahal barang aku tukar dulu elok,,barang laen yg rosak plak bleyh die bantai klaim warranty.. aku pn consider die anak buah bapak aku kt tempat keje, aku pon cover la...


balik kepada statement kasar tadi


saya dengan rase berhati2..dan cermat , berpandangan jauh


akan berikrar!!!

1-memastikan status keewangan saya cukup stabil sebelum berkahwin
2-tidak akan menyusahkan mana2 pihak akan datang
3-tidak akan menyusahkan makbapak saya dalam hal2 membina masjid ini


haha

takut bai...

kalo kne kat batang idung sendiri

akhir zaman sekarang dahla Allah bayar cash je, ape2 yg kita salah..dalam sedar xsedar..atas muka bumi jugak dapat balasan..kecil atau besar..kita je xsedar

nanti mula la sentap,


"dulu cakap orang, tapi ko lebih kurg"




hahaha

maafkan saya makbapak...patutnya statement tu saye ludahkan pada muka kaki komplen itu sendiri bukan dihadapan kalian yg xbersalah..


haha! ikrar nie!! kopi paste simpan!! hahah

March 21, 2010

ahad

ahad kali ini tambah seorang penganggur


adik aku yg lepasan spm


tatkala semua balik ke mahligai ilmu masing2


ahad minggu akhir cuti baru wat assignment


sbb mase cuti itu kita bercuti


kira bagus jugak aku spend satu hari ahad yg paling last untuk wat assignment



ahahaha


bagus kn???


silent kan henset sebelum rakan2 seperlepakan rodger2


chaloo

March 19, 2010

kaya ke aku yang miskin nie?

some one ask me about my allowance..well to be honest

mase saya study di mauntech dulu , allowances yg makbapak saya bagi kalah duit JPA anda, mahupun scholar anak melayu MARA anda

chop!!! blom campur kelim minyak,kelim beli milo,ubat gigi,sabun dan lain2...

mak bapak saya xkaya seriyes..tapi sekadar sederhana..mampu untuk menanggung saya

barang nak branded je..sampai junior aku kt mrsm taiping(dulu trans) jumpe adik pompuan aku yg straight A's(saje nak bangga) tu kt mrsm taiping cop aku kaye..ahahaha


"jam abg jeb dulu pn da beratus, saya suke maen jam die.."


hehehe kan best aku xpayah bercerita satu dunia aku kaya tapi ada org tolong kayakan aku ahahaha..


rasionalnya ibu bapa nak anak2 die kemas, jadi belikan baju elok2..belajar pon selesa..


well to be honest saya rasa amat nonsense nak sembang pasal harta kepunyaan saya di khayalak ramai kerana ibu saya berpesan


"nak jadi jahil macammane skali pn, jgn la sampai nampak sgt jahilnya"


saya xtahu apa kaitan kata2 ibu saya dengan kesinambungan cerita ini ahahaha!

yang pasti post ini ditulis dgn rase meluap2 benci pada orang yg mengaku kaya dan sewenang2nya mengutuk si miskin!!membuatkan penulisan saya kurg rasional hehe..


sedeh , kalo igt arwah tok wan sanggup berhutang kipas di kedai sebab , xnk cucunye panas beratapkan zink , tok wan ambil upah buat bendang...jalan kaki xpenah berkenderaan,

mak saye still jadi org...boleh bukak empayar kedai makan yg paling stended di dalam cafe bomba..

sebab asal nye saya juga org miskin..yg kini bersederhana..ahhh..

nak ikut maintenance adik aku yg bongsu tu saje , beg ke tadika die kalah beg aku ke kuliah harga die

coklat die makan stended ko bagi girlfriend boyfriend ko punye hadiah valentine haha itu pon stok buang2 je wey dalam peti ais...

henset aku mahal2 baru beli barai eksiden xbernafsu langsung aku nk beli baru.., sebab memang xperlu henset baru..

kereta aku pakai enjin L2 xpenah pon aku terlintas nk cerita2, kan?padahal kos nak salin tu pon da kalah duit mak bapak ko bayar duit kete dorg..tu pn hutang ahahahah! kancil tu dah siap bli time aku xde lesen lagi time form5 time tu makbapak ko pon blom konfiden ko lulus dapat lesen hahahaha!!baru setaun jagung berkereta dah angkuh macam bapak ko pengarah JPJ,wey anak ketua pengarah JPJ tu pn member aku...sket xangkuh



tringat kata2 bapak enon jangan putus nikmat , sbb orang kaya nie, banyak yang dah putus nikmat..sbb tu die bli kt enon kete biase2 je ..padahal aku tau..bapak die punye kaye siap beli kilang baru kt kuala kangsar hahahaha ..too rich to buy a car..said my friend la..


hehehe aku memang nk shoot direct je muke2 org poseur nie..buta nikmat tuhan
buta nikmat mak bapak die bagi
kufur hakikat yang itu semua Bukan die punye...


sebab atok saya dulu orang susah...saya dulu pon susah gak..skang pon susah gak hahaha
saya xkaye mcm die..dulu ekon kete rosak...sanggup bukak tingkap xnk bagi cermin depan driver ade kabus....nnt abah susah nk drive..


hehehe.tapi ade org sanggup kan tulis besor2 kutuk org miskin..terlintas dalam kepala lutut saya..dia ini berhati lembu atau berhati keling(hati kering-merujuk vocabulary tikus mando)


berbangga dengan benda2 bodo yg xde nilai...walaupun die bersusahpayah nak dapatkannye..

kalo saya ade duit saya nak beli blackberry banyak2 bagi kt peminta sedekah satu malaysia bagi dorg tau yg peminta sedekah itu juga kaya, saya nak belanja nenek2 di rumah2 orang tua spa, dann facial treatment segala..yeah!! biar mereka juga kaya!! haha..


aduh...tapi kan..


kaya2 ko..kesian kan..macam jakun

March 15, 2010

tenang sang rezeki(post insaf)

abah cakap sebelum maut tiba..

malaikat round satu dunia..tgk samada rezeki ada lagi ke tidak untuk si mati


bila dah xde terus die tarik....





rezeki ni kira cmne?cmne nak tau ade ke tidak lagi rezeki??




dpt berita sal kematian je..terngiang2 ape yg abah cakap...
walaupun banyak lagi dalil2 keras yg melibatkan kematian



tapi kata2 abah gak yg melekat..sebab maybe..aku jenis yg suka pegang kata


"rezeki itu masing2"


ape yg kita kejar nie..walaupun bergunung duit, projek tender yg tgh tgu que, yg dh konfem juta2 punya cek masuk skali pn...


die tetap mati..buat aku sentap!!!!


rezeki ni bukan duit ataupun harta..tapi something yg Allah bagi..dalam apa jua bentuk


anak2..sahabat..kalau dah kata Allah putuskan rezeki die pada saat itu jugak...takde rezeki die lah untuk berada di dunia ini..


kdang2..aku tersentap gak bila teringat sal..

"di akhir zaman, nyawa orang2 berilmu ni lah yg akan ditarik dahulu"



juga orang2 beriman...


dua tiga hari ni..idup sangat xtenang..


jamming da makin sayur..walaupun org laen tabik spring dgr ktorg maen..

jiwa tu makin hilang...


mad noh ade cakap..


"muda bukan bermakna kita kebal"






amal da cukup ke????





ak tau bace bende2 mcmnie bosan...sedar diri? jauh sekali...sentap?mintak simpang la.. bace setngah jalan da bukak fesbuk...tapi aku nk citer gak!


pasal....dalam minggu nie...banyak berita kematian yg aku terima...


sahabat handai, saudara mara...semua setara sebaya.....


"muda bukan bermakna kita kebal"


btol kata bali....


"jangan halal kan sebab untuk niat"

ak xpayah ustaz atau imam2 nak cakap bg aku sentap..bagi aku

walaupun bali tu maen musik untuk hidup,penah serenti, die berubah..ayat2 dia memang sentap walaupun die leh gelak2

mad noh walaupun member skolah...biasa2 aku leh tersentap..sbb org2 mcmnie...'



mereka berkata melalui apa yg diorg rase...aku respek dalam kesamatarafan mereka masih mampu mengeluarkan kata2 bijak mcm tu...



aku quote ayat bali paling best dalam lagu die


"jangan diangan ape yang dimimpi , kita semua akan mati"

March 5, 2010

Unrequited love(post separa sedar)

saya masih ingat..

dalam banyak2 org yg sudi mengasihi saya (mcmla byk sgt kn? haha)

mesti ada soal unrequited love..

dan..saya akui...

saya seoarang yg senang bingung, kufur cinta,dan kadang2 susah nak memahami

alangkah bagus kalo ada org mcm fynn jamal.. yang sudi mengangkat martabat laki2

yang tidak jiwang , berbahasa suweeet,

tapi saya akui saya seorang yang spontan dan sering dianggap romantik (poyo bukan?tapi itu hakikat)

dan kadang saya mengambil masa yang lama untuk menerima..

saya masih bingung bagaimana megagungi insan laen?atau mencintailah..

sehingga dia dtg..dan memberi rasa itu , yang saya rasa hampir kepada satu sumpahan, kerna ia amat membunuh

dan menonggeng !, ketika itu saya sedar ..ini lah rasa mencintai..makhluk..

dan saya sedar saya sedikit pun tak pernah rasa mcm itu pada ilahi mahupn kedua ibu bapa saya (insaf bukan kenyataan ini? )dan kini saya lebih matang..

tapi kematangan bukan pengukur level tuaian rasa cintan cintun saya

dia dahulu mengambil lebih dua tahun sebelum saya dapat membuang rasa geli2 untuk memanggilnya "s-a-y-a-n-g"

kerana saya gemar menggunakan kata ganti nama diri aku dan engko,


saya suka hanyut dengan "flow" dan tidak suka kegopohan dalam mengejar rasa geli2 ini..(bunyi gentleman bukan?)


sebab tempoh itu bukan lah untuk menerima, tetapi untuk membetuk acuan diri saya mengikut "rentak juara" si dia,kalo mau ikut acuan saya..mungkin kau tak bahagia ahahaha

sehingga die pergi tinggalkan satu noktah...dan saya benci untuk mengakui pernah merasai rasa ini..

kerna


jika tidak




mungkin saya akan mempunyai lebih ramai teman tapi mesra !! ahahaha




tapi serius..rasa geli2 cinta yg aku rasa dulu..patut aku pecahkan pada org yg sptutnya..




hahaha





ya memang saya sukar untuk memahami bahasa2 cintan cintun...dan saya harap saya akan kekal begitu..bukan saya market tinggi..tapi,atau saham yang mahal..saya cuba menjadi saya..


kerana setiap orang menyakiti orang laen dalam separa sedar..mungkin saya tidak sedar , kerana separa sedar saya adalah dalam keadaan mengantuk..saya mungkin menyakiti jadi saya cuba menyatkan secara general..

mungkin bagi pihak orang lain(cubaan merendah diri) , atau siapa2 sahaja yg berkaitan


kerana




saya cuba merendah diri..





serendah2 insan...



saya serba jahil




sekian..


yang sumbat
-jeb