March 19, 2010

kaya ke aku yang miskin nie?

some one ask me about my allowance..well to be honest

mase saya study di mauntech dulu , allowances yg makbapak saya bagi kalah duit JPA anda, mahupun scholar anak melayu MARA anda

chop!!! blom campur kelim minyak,kelim beli milo,ubat gigi,sabun dan lain2...

mak bapak saya xkaya seriyes..tapi sekadar sederhana..mampu untuk menanggung saya

barang nak branded je..sampai junior aku kt mrsm taiping(dulu trans) jumpe adik pompuan aku yg straight A's(saje nak bangga) tu kt mrsm taiping cop aku kaye..ahahaha


"jam abg jeb dulu pn da beratus, saya suke maen jam die.."


hehehe kan best aku xpayah bercerita satu dunia aku kaya tapi ada org tolong kayakan aku ahahaha..


rasionalnya ibu bapa nak anak2 die kemas, jadi belikan baju elok2..belajar pon selesa..


well to be honest saya rasa amat nonsense nak sembang pasal harta kepunyaan saya di khayalak ramai kerana ibu saya berpesan


"nak jadi jahil macammane skali pn, jgn la sampai nampak sgt jahilnya"


saya xtahu apa kaitan kata2 ibu saya dengan kesinambungan cerita ini ahahaha!

yang pasti post ini ditulis dgn rase meluap2 benci pada orang yg mengaku kaya dan sewenang2nya mengutuk si miskin!!membuatkan penulisan saya kurg rasional hehe..


sedeh , kalo igt arwah tok wan sanggup berhutang kipas di kedai sebab , xnk cucunye panas beratapkan zink , tok wan ambil upah buat bendang...jalan kaki xpenah berkenderaan,

mak saye still jadi org...boleh bukak empayar kedai makan yg paling stended di dalam cafe bomba..

sebab asal nye saya juga org miskin..yg kini bersederhana..ahhh..

nak ikut maintenance adik aku yg bongsu tu saje , beg ke tadika die kalah beg aku ke kuliah harga die

coklat die makan stended ko bagi girlfriend boyfriend ko punye hadiah valentine haha itu pon stok buang2 je wey dalam peti ais...

henset aku mahal2 baru beli barai eksiden xbernafsu langsung aku nk beli baru.., sebab memang xperlu henset baru..

kereta aku pakai enjin L2 xpenah pon aku terlintas nk cerita2, kan?padahal kos nak salin tu pon da kalah duit mak bapak ko bayar duit kete dorg..tu pn hutang ahahahah! kancil tu dah siap bli time aku xde lesen lagi time form5 time tu makbapak ko pon blom konfiden ko lulus dapat lesen hahahaha!!baru setaun jagung berkereta dah angkuh macam bapak ko pengarah JPJ,wey anak ketua pengarah JPJ tu pn member aku...sket xangkuh



tringat kata2 bapak enon jangan putus nikmat , sbb orang kaya nie, banyak yang dah putus nikmat..sbb tu die bli kt enon kete biase2 je ..padahal aku tau..bapak die punye kaye siap beli kilang baru kt kuala kangsar hahahaha ..too rich to buy a car..said my friend la..


hehehe aku memang nk shoot direct je muke2 org poseur nie..buta nikmat tuhan
buta nikmat mak bapak die bagi
kufur hakikat yang itu semua Bukan die punye...


sebab atok saya dulu orang susah...saya dulu pon susah gak..skang pon susah gak hahaha
saya xkaye mcm die..dulu ekon kete rosak...sanggup bukak tingkap xnk bagi cermin depan driver ade kabus....nnt abah susah nk drive..


hehehe.tapi ade org sanggup kan tulis besor2 kutuk org miskin..terlintas dalam kepala lutut saya..dia ini berhati lembu atau berhati keling(hati kering-merujuk vocabulary tikus mando)


berbangga dengan benda2 bodo yg xde nilai...walaupun die bersusahpayah nak dapatkannye..

kalo saya ade duit saya nak beli blackberry banyak2 bagi kt peminta sedekah satu malaysia bagi dorg tau yg peminta sedekah itu juga kaya, saya nak belanja nenek2 di rumah2 orang tua spa, dann facial treatment segala..yeah!! biar mereka juga kaya!! haha..


aduh...tapi kan..


kaya2 ko..kesian kan..macam jakun

5 comments:

Shazana said...

1 - Mak ayah kaya ke, sederhana ke or x berkemampuan sekali pun, die sanggup buat ape saje demi keselesaan anak2.

2 - Keliru. Post nie di tulis dalam nada gembira atau bengang? haha :D

P/s: Kalau da kaya, jgn lupa ais krim sundae untuk semua pelajar =p

~enon89~ said...

hahaha..shazana nie x abes2 dgn sundae die erk..

post ko mmg terbaekk jeb..
siap ade nme ak skali kan..
tu yg ak mahu..hehehe

kete sport turbo ak tu..walaupon dh warga emas..tp tetap bergaye kan..hahaha..

tp ade org malu nak nek kete ak..
kete ak buruk, lama n x sedap..
sentap giler..

ade lak yg bwk tekan myk smpai mengaum..
bwk cm org mabuk..
stress ak..org x offer suh bwk pon die nk bwk..
walopon kete tu lama, buruk or wateva..
ak x kesah..ak sgt amat syg itu kete..

hehehe..comment ak nie dh leh wat 1 post bru erk..hehehe

Raja Burhan said...

harta 1st class mentaliti 3rd class tak guna juga..
nice post my friend =)

dyenuurfa said...

oho..sye juga turut disebut dlm post kali ny.. :P

~heeeeee
agk kebajetan post ney..
tp kebajetan yg bagus..
hahaha

nazrien said...

shaz
dalam mood balada

enon
ahaha menulis itu kepuasan kalo sampai dia jatuh itu lagi bagus

raja
some thing are better left unshown haha..thanks

little nur
bajet tu genetik ko