March 15, 2010

tenang sang rezeki(post insaf)

abah cakap sebelum maut tiba..

malaikat round satu dunia..tgk samada rezeki ada lagi ke tidak untuk si mati


bila dah xde terus die tarik....





rezeki ni kira cmne?cmne nak tau ade ke tidak lagi rezeki??




dpt berita sal kematian je..terngiang2 ape yg abah cakap...
walaupun banyak lagi dalil2 keras yg melibatkan kematian



tapi kata2 abah gak yg melekat..sebab maybe..aku jenis yg suka pegang kata


"rezeki itu masing2"


ape yg kita kejar nie..walaupun bergunung duit, projek tender yg tgh tgu que, yg dh konfem juta2 punya cek masuk skali pn...


die tetap mati..buat aku sentap!!!!


rezeki ni bukan duit ataupun harta..tapi something yg Allah bagi..dalam apa jua bentuk


anak2..sahabat..kalau dah kata Allah putuskan rezeki die pada saat itu jugak...takde rezeki die lah untuk berada di dunia ini..


kdang2..aku tersentap gak bila teringat sal..

"di akhir zaman, nyawa orang2 berilmu ni lah yg akan ditarik dahulu"



juga orang2 beriman...


dua tiga hari ni..idup sangat xtenang..


jamming da makin sayur..walaupun org laen tabik spring dgr ktorg maen..

jiwa tu makin hilang...


mad noh ade cakap..


"muda bukan bermakna kita kebal"






amal da cukup ke????





ak tau bace bende2 mcmnie bosan...sedar diri? jauh sekali...sentap?mintak simpang la.. bace setngah jalan da bukak fesbuk...tapi aku nk citer gak!


pasal....dalam minggu nie...banyak berita kematian yg aku terima...


sahabat handai, saudara mara...semua setara sebaya.....


"muda bukan bermakna kita kebal"


btol kata bali....


"jangan halal kan sebab untuk niat"

ak xpayah ustaz atau imam2 nak cakap bg aku sentap..bagi aku

walaupun bali tu maen musik untuk hidup,penah serenti, die berubah..ayat2 dia memang sentap walaupun die leh gelak2

mad noh walaupun member skolah...biasa2 aku leh tersentap..sbb org2 mcmnie...'



mereka berkata melalui apa yg diorg rase...aku respek dalam kesamatarafan mereka masih mampu mengeluarkan kata2 bijak mcm tu...



aku quote ayat bali paling best dalam lagu die


"jangan diangan ape yang dimimpi , kita semua akan mati"

6 comments:

ajeembobo said...

sape sedara mara ipat yg mati?

BusyGrowing09 said...

Kematian mmg buat kite kdg2 tersentap. Tersedar dari arus kehidupan. Semua yg hidup akan mati jg.

~enon89~ said...

mak ngn ayh clzmate ak pon mninggal mggu lps..housemate ak nye cousin pon mninggal gak ari sbtu aritu..skng mmg musim meninggal kot??

sentap mmg sentap..

nazrien said...

k.long
sdare jauh

shaz
btol

enon
hoih mane ade musimmeninggal

nazrien said...

k.long
sdare jauh

shaz
btol

enon
hoih mane ade musimmeninggal

nazrien said...
This comment has been removed by the author.