August 29, 2010

merecun budak sub-urban






main mercun itu biasa,
memeriahkan suasana malam puasa itu pn biasa
sebab aku dulu pn kanak2 biasa yg melakukan perkara2 biasa,
tapi memeriahkan mercun di kawasan parking kereta itu luar biasa



ikuti kisah benar ini...



aritu aku lepak2...lepak2 dalam kete sambil sembang..

bulan pose biasa lah lepas terawih mesti nk berforum kn?

tbe2 dtg segerombolan anak2 sub-urban membanjiri port parking kete tpt ktorg lepak

tanpa segan silu menyalakan mercun spesis "mancis" dan melontarkan nya merata2

dam dam dum le bunyinye.. bingit telinga..yg aku stat hangin..bila..



dorg jadikan kereta aku kubu..dan melontar mercun tersebut ibarat melontar bom melepasi benteng kubu

kiranya atas bumbung kereta..,ape aku ni nampak mcm org tua yg boleh ditindas ke? siap baling tanpa menghiraukan kehadiran aku?

aku yg terkenal dgn sifat spontan dan romantik ini... terus keluar ..dan melangsikan suara


"woy gampang ! kang aku sumbat dalam telinga kome seko2 mercun ni kang!! bapak kome xajo ke"


maaf, aku dibesar kan dengan bahasa baku negeri perak..walaupun sipi2 tapi cukup melambangkan jati diri aku sebagai anak ipoh


aku stat kete dan blah..reverse laju2 dgn harapan dapat langgar seko dua pn jadi la.. tapi mereka lebih pantas mengelak.. suasana sudah menjadi di sempadan gaza..bunyi letupan merata2 kelihatan org2 awam sedang merapati puak2 kanak2 sub-urban tadi...tuan punya kereta kot.. gaya nk marah je aku tgk..nasib baik car park umah membe aku, kalau kt area umah aku, memang aku da siku dah sekor2..sape xkenal aku

otai besar kawasan perumahan tempat aku tinggal (oke yg ini aku tipu)



aku hangin sangat bukan ape


mercun ni aku tgk risiko die lagi bahaya dari isap rokok.. gile ape.. org isap rokok 40 tahun pn belum tentu boleh ilang jari kn? (fakta bukan auta)


nk flashback balik zaman aku maen mercun dulu2 ( jgn cakap aku tiru blog zackzulkhairi tu lak)


dulu aku maen mercun dekat tempat lapang..gile beb..maen kt public area kang org nampak mau kne sepak , xpn kena jerkah ,method dan silibus aku dan rakan2 dulu pn lebih bijak dan teratur
mercun yg dibeli secara rahsia dari wang simpanan ke sekolah di manafaatkan seagung2 nya


ktorg xmaen la baling bodo mcm tu je.. dari baling2 bodo mcm tu baek aku balik umah tgk cter saving private ryan, pearl harbour, behind enemy lines ke..lagi syok dengar cter perang punye efek.. lagi real..bunyi nuklear pn ade..
ktorg abes busuk pn cari cicak.. tampal mercun tu kt cicak.. bakar ,,, lagi syok tgk die naek atas dinding ..lari2 xtentu hala pastu boom.. mati mcm pejuang berani mati.. cool , bunuh cicak beb.. pakai mercun, maju ape.. ape barang lastik2 kuno!





xpn kitorg ikat dekat kayu ...pastu baling dekat anjing liar area2 sini..haa.. biasa la aku dgn anjing ni racist sket, memang da ade dalam DNA aku kot..hahahaha kalo ade babi berkeliaran ..pegh mesti lagi heaven aku maen mercun..mlm2 ramadhan ni..konfem ktorg lagi kritis dan kreatif



kalo kt kampung ...ktorg tanam dalam pasir...buat timing pakai bunga api... pastu bila tengok die meletup dan pasir berterbangan..pegh..mcm dalam perang tu..tgk periuk api meltup...


kalo ade toys2 secondhand memang kene lupus la.. igt lagi amek kete2 hotwheels kecik tp yg ciplak la..(xde duit nk beli ori) letak mercun kasi letup tgk die melambung..letak kt kete pastu bakar..biar die meluncur turun papan gelungsur..tgh duk2 laju turun..meletop..walla.. mcm buat action movie version diy tu...haha


kalo kete yg besor sket...ktorg letak mercun roker hahaha biasa la time kecik2 mane kenal nos lagi, turbo sume, time tu asal kuasa roket je mesti laju ye x?hahaha racing dgn budak2 laen.. tgk die meluncur..hahaha best woo.. tapi kalo time die melalut ..jenuh gak nk ngelak..




penah gak dorg test letak kt skateboard ktorg rembat, haha ktorg memang fak sket owner skateboard ni..suke tindas ktorg yg comey2 kecik2 time tu , alah die form5 abes besar la konon.. kalo die xpindah umah.. aku da ajak repeat da gaduh yg die hentak aku kecik2 dulu,skang aku pn da besar haha..time tu memang barai kitorg keje kan skateboard die..mane x nye , siap letak thunder clap(mercun roket versi mahal)..sanggup kongsi duit, nak balas dendam punye pasal..hee da baraikan ktorg letak balik..pastu ade barua report ..dekat bape hari gak ktorg and the gang xturun maen mercun...takot kne bantai..tapi igt letak thunder clap.. boleh la menatang tu terbang mcm "back to the future" punye skate .. haha kecik lagi..mane belaja aerodinamik , yg tau asal roket je mesti terbang...


banyak lagi idea2 bernas yg aku malas bawak turun..kang korg bace and praktikkan,mau aku kne rush dgn FRU pastu masuk ISA da..xbley nak tulis blog dah..


motif aku cerita ni..nk bgtau..

kalu nk maen mercun tu ..jgn jadi bangang! maen kt sebelah kereta..maen baling2 kt member.. tu sume bodo punye keje...serabut paleotak.. maen la jauh sket.. nanti org marah.. aku dulu maen mercun skali letup je semua ilang kejap 2 minit..takut org nampak punye pasal..gile underground beb!


budak2 skang baling mercun asal letop je..dah berlagak macam bawak pestol..bajet besar sgt la..bajet jadi engineer nuklear yg diiktiraf

mcm xde otak..


gile hangin..atas kete pn boley bling2 lagi wtf??

2 comments:

alleya said...

dam2 dum bunyi mercun..lalala~

nazrien said...

online mane je kak