August 22, 2011

ujan lebat ekon xde bai opis

Nk siap2 ujan lebat glevavi
Short story
Xgi la opis arini

Haha dak intern tapi mcm bos

Hahahahah

Kt dapur dah bau biskut raye dah ni mak dgn adik aku buat


Dugaan beb

Published with Blogger-droid v1.7.4

August 15, 2011

test android posting

Haha
Bajet


Mcm fulltime blogger je
Published with Blogger-droid v1.7.4

August 14, 2011

follow balik

ko tau dulu aku paling alah menatang ni la

tapi memandangkan aku dah ada kepala blog yang baru

aku memupuk gaya pemikiran realist

bukan untuk menyatakan betapa rendah nya kemampuan aku

menulis sastera , berpuisi , atau bersajak

tapi aku nak cakap

aku dah blogging sejak 2008

atas dasar

"true"

aku menidakkan polisi

"follow balik"

tapi sekarang dibulan ramadhan yang mulia

aku abaikan polisi itu






"walaupun blog aku xde pointer yang sparkling2
background aku xde labuchi
semua benda pn xstylo
xkiut
title pn xde background image
xpink
"






aku

berpegang pada pepatah


melayu kuno



"you gotta earn , what you want to earn"

so

lets hunt some follower


don't worry

i do read your post



im not some clueless redneck

who just drop follow and go

im someone

haha


at least im being honest


lets kick some atmosphere and show em how we speak out our mind


"hail to the blogger"



ini benchmark baru

i'll work some out

August 13, 2011

kepala baru laaa



430 pagi

penat sampai xleh tdo

penah dengar?

penat sampai xlarat nak tido

sampai kul 11 malam kat opis

12 malam baru makan heavy sket

berbuka makan biasa2 je kt opis

banyak keje la

xbanyak pun sebenarnya

tapi keje yang xbanyak tu lak

yang leceh2 dan renyah gile khinzir

bile xlarat nak tdo

aku mula la meraban

bukak illustrator

miang nak tukar header

yang dah bertaun aku pakai

nah ini lah

hasil nya

haha

tengok la kat ats

kalau buruk bagitau

jangan harap aku nak tukar sebab kau

hehe

respek buat mantan header

dah lame berbakti beb

header lame ni gmbr sendiri

kt gig mana ntah


around 2008

ok ciao!

abadikan header lame kt sini

tapi aku bajet

kang aku bosan

aku pakai gak yang

lame ni balik

dah jadi janda daaaah header ni

saaaaaaalute!

haha!






August 6, 2011

formula rengengtong




formula







dua tiga menjak ni memang agak pening la nak cari

formula memilih ringtone yang menenangkan kepala

ye la kadang2 on call kalau bunyi

time2 senyap bunyi

time2 tido ke

saket hati gak kalau asyik bunyi sama je







jadi

macammane nak bunyi sama tapi xbosan?







walaupun banyak kali bunyi tapi masih lunak di telinga

sebab kata2 orang muda

kadang2 dari telinga turun ke kaki

jadi formula harus tepat untuk menjauhkan dari

apa yang patut kita letak ditelinga

tiba2 nanti di pijak bawah kaki







ye lah kadang2 deringan pada masa2 genting mampu

menjana tindakbalas rensposif

jadi ingin aku tegaskan!

penggunaan ringtone yang sesuai adalah sangat penting!





__________________________________________________









oke dah jumpa haaa

maaf agak hippies sket yg ori punye version jadi saya download yg versi the kooks seperti diatas

oh btw ini hippies haha






agak awkward versi ori ----->> klik untuk versi ori


pakai lagu ni nyaman sket kot sambil benak hati aku menyatakan rasa lega








_____________________________________________________







oh ini lak phone aku..hehe xdela maju sgt xsmartphone pon









suam2 kuku je..tapi usia die ni dah 4 tahun




_____________________________________________________







dah download aku pn convert la format mp3


masa nak transfer





hahahahahahaha





gelak dulu even xkelako pn

baru aku teringat

semalam phone aku baru lepas terjatuh

skrin barai



_____________________________________________________









aku terlupe

sekarang aku pakai phone sub yg ini je

aaaaaahaa

ada idea?

nak cari rengengtong yg versi ini plak

hee

dayyum..



August 4, 2011

hujan ramadhan

lepas balik keja aku dgn arep decide nak g bukak pose kt luar
secara amnya hari masih awal
jadi berlegarlah kami mencari port2 rare untuk berbuka

time ni lalu kedai biasa memang xsinggah biasalah kalau boleh
5minit nak berbuka baru pit stop

journey bermula bile lapor diri dekat bos
amek duit maintenance


...................................................................................


nak jadi cerita bab2 planning ni memang meriah la
walaupun satu motor dua kepala je

tengah syok2 amek angin
time tu lah semua kedai pn tutup yg mana kitorg slalu target

biasalah

benda2 yang dok cari ni lah selalu hilang , slalu xdak
jadi tengah decide sudahnye pit stop last nk g dekat " seri daud " je sebab hujan dah nak turun
dekat sket dgn rumah incase ape2

otw tu lebat gile vavi la

sampaikan flight

yamaha lc 135 kitorg divert and landing dekat taman cempaka

gile LAME !

ofis dekat2 situ , g kelas , makan tgh hari (time bukan ramadhan) , semua pn buat kt situ
xkan lah function besar aku nk berbuka pn terpaksa dekat situ
tensi kejap haha

kite plan boleh la nak xnk Allah tentukan




...................................................................................


baru intro


haha


parking cari table , banyak pulak macha lepak sini
asap berkepul2
biasalah dorg xpuasa buat ape nak jeles
jam pun lagi 10 minit nak berbukak


memang agak kelas la layanan belum apa2 lagi
potongan2 kecil buah-buahan macam
pisang tembikai , epal , oren dihidangkan


aku dah rabak kang mau mamat2 nepal ni tax sepiring 3-4 hinggit

baru nak maki , die angkat tangan ,

"ini free aa macha bukak puasa punya juga"

aik aku pulak kena macha... vasterd betol


depan aku ni pakcik tua naek beskal
memang org xamek order

aku bajet mesti die dilayan secara fascist disebabkan beliau kerja kutip2 barang

ini part sensitif

bagi aku la stereotaip ke ape benda korg nak panggil
ini xpatut jadi ,
sedih kot , kalao boleh nak je aku bayarkan table pakcik ni
bukan sebab table sebelah ade awek separa cun yang duk sibuk tunggu waktu berbuka
cuma mingkin aku ni dididik dengan rasa perihatin yang tinggi

okeh

aku dengan tabiat penghuni tegar mamak
selamber badak oder roti planta je

memang kebiasaan menu tu kalau lepak buang masa hari2 biasa
sebab baru aku tau yang aku nak berbuka jadi menu tu agak kurang wajar

berikutan encik arep kawi oder nasik goreng pattaya berlauk.

pedulikkan ..aku yakin kt rumah menu konfem lagi meriah



...................................................................................


klimaks



abes makan , aku tgk pakcik ni just amek roti kosong je and makan
oh baru aku tau die chinese, sbb tu dia xdapat free gift buah2an
rilekk

aku bukan nak cakap die dilayan secara racist
aku bukan nak cakap pasal kesederhanaan die bukak puasa

aku pn roti planta je

apelah sangat roti kosong berbanding roti planta
lebih kurang je kenyang nye

aku bajet die xde duit pn nak bayar
walaupun die pakai kemeja , seluar slack, dan terompah merah

pandangan mata normal mampu menilai status dia

lepas makan die tegur sorg lelaki india ni

member dia kot .. ajak duduk sekali

kalau scene korporat

konpem mamat yang dipanggil tu akan dibelanja kan?

mamat tu duduk dan berbual mesra



...................................................................................





peleraian



time mamat tu nak blah , apek tadi

ofer die kepingan kotak untuk dijadikan payung

ye lah kan ke tengah hujan, mamat tadi pn jalan kaki je

walaupun aku tengok aku yakin status die mungkin standard2

rumah belakang tu je

mamat tu menolak (aku bajet die tau kotak tu apek tu nk g jual )

tapi apek tu insist nk gak die amik

last2 die amek gak bila apek tu cakap

"nevermind u take half i'll take half"

die xde duit nak blanje , jadi die ofer kotak tu buat payung

aku yakin mamat tu xnk amek sebab kesian kt die

tapi sebab die dah cakap cmtu , mamat tu amek gak nak jaga ati




....................................................................................



nampak x?


ini bukan iklan satu malaysia

tapi

sedaif-daif umat walaupun die berlainan agama , lain bangsa , lain status dengan org lain

die ada naluri

"berkongsi"




...................................................................................




jadi xsalah kalau amek singgit
dan letak pada mana2 tabung sedekah yang kita jumpa

singgit je

biarla orang nk kutuk ibadat ko yang lain suam2 kuku ke

perangai camcibai ke

buang singgit untuk kesenangan orang lain




xpe kot





bos enon

enon ni kawan baik aku

nak jadi cter aku xnk cter sal enon

sebab kelibat bos beliau lebih mendatangkan nafsu kepada aku untuk menulis malam ini

maaf enon

nak jadi ceriter la enon ni sebelah partition je opis aku

xde la opis pn , kire markaz aku buat keje la..

partition sebelah ni kepala besor die nama wahhib

die ni bagus orang nyye

kompeni debt collector yg enon keje ni die la punye

kan ke die bos enon

aku mls nk kutuk jadi aku nak puji bebanyak

...............................................

beliau adalah insan yang paling berjimat sehingga kan budget untuk buat partition ofis yang 1300 beliau nego sampai 300 , yang sampai arini xpasang2


beliau juga sangat dikagumi pesaing2 sehingga sehari 5 debt collector dari pelbagai syarikat debt collector akan kol beliau..heh kalau dah kol tu xkn nak bagi sedekah kn?

suara syahdu beliau sgt lunak sehingga perbualan beliau sering kedengaran sehingga ke meja aku , yang juga terletak bersebelahan ofis beliau , yang juga dipisahkan dengan sekeping dinding dan sebuah pintu

beliau seorang berdedikasi ...mana x nya ..tiap2 pagi akan ada taklimat kepada pekerja2 beliau , dari pelbagai department yang terdiri dari pada seorang budak praktikal , dan enon sendiri ,

seorang pembersih , sehinggakan partition ofis aku juga akan beliau tampal zon merokok yang aku rasa hanya selang 2 meter dari meja aku, dan akan pastikan setiap rokok yang dibakar mestilah di bawa ke zon tersebut , yang terbuka ..luas terbentang , hanya beberapa tapak kaki dari meja aku ,

seorang yang prihatin oh mane mungkin tidak prihatin, pagi2 ramadhan yang pertama lagi sudah bertanya sama ada aku lapar atau tidak , dan pada besi kedua yang aku angkat untuk bantu beliau renovate ofis , sudah offerkan aku air hundred plus , dan tidak habis2 mengatakan beliau ramai channel jika mana2 staf berasa lapar pada bulan ramadhan

cekap dalam melaksanakan tugas , kecekapan beliau adalah sgt efisien , setiap kali rokok dinyalakan (yakni pada bulan bukan ramdhan) di kawasan meja aku yang aku rasa selang beberapa kaki dari zon merokok oleh sesiapapn, beliau akan buka pintu ofis aku , menghulurkan kepala beliau yang separa halus itu , sambil menyemburkan air freshner , untuk memastikan staf2 berdekatan aku (iatu encik arep sahaja) menghidu udara segar

seorang penasihat yang tegar , beliau sering memberi pandangan dan komen membina ketika kami yang langsung tiada ikatan dgn beliau , bekerja didalam bidang kami , ketika kami membuat maintenance atau baikpulih, beliau akan memberi kata2 semangat seperti buang sahaja part itu , suruh sahaja dorg beli baru , sangat bijak kata2 beliau

ahh

kalau diikutkan 3 keping dvd pn aku sanggup dokumentarikan cerita dan kisah beliau , seorang tokoh kontemporari abad ini , maskulin dan romantik

tapi apakan daya



August 2, 2011

indeed of a need

there's time when

enough is enough

i know where i belongs

August 1, 2011

ramadhan

biasalah melalui proses urbanisasi

ibadah tetap utama

bukan aku nk pessimis

tapi

aku nak cakap je la

ramadhan ni

bukan macam function

malaysia lawan singapura

bukan macam

minggu bahasa malaysia

jadi

xperlulah mengurbankan ramadhan

kerana

isi lah ia dengan penuh humble

penuh

rasa rendah diri

penuh ketaatan

kerana ia adalah rukun islam

yang wajib

rai-kan ia sepatutnya

kalau boleh la kn

yg mana suam2 kuku keduniaan yang kite taksub dan lalai selama ni

yang mana kite asyik hanyut

dah lapang perut siang hari

xkan nak beranjak sket kn?

at least

mesti ada bawak perubahan

xbanyak pn sket

macam aku selalu ingat ustaz aku cakap la

alih barang yg ganggu perjalanan

jumpa sampah dan masukkan dalam tong sampah

adalah antara tingkat-tingkat iman

sedar xsedar kita masih beriman

walaupun sekecil2 zarah

jadi

meriahkan la iman sementara

setan ni xde

sementara badan ni ringan

sementara hari banyak masa

ye la kn

minum pagi sejam paling bastard pun

lunch sejam

belum beli cucur pekena teh tarik petang2 lagi

skang

kan dah lapang

so xkan nak nganga kn?

xkan nk tulis sajak , puisi , berkasih sayang

benda2 literal dunia kn?

sekali sekala Allah da lapangkan masa kita bulan

Ramadhan ni

spend sket la masa

mana tau tabiat yg kita duk buat dalam bulan pose ni

boleh tebawak2 time bulan2 xpose kn?

kn?

kn?

dah abes tulis ni mesti lah aku kena cakap benda common yang semua budak urban selalu mock

"selamat beramal"

sekian