August 4, 2011

hujan ramadhan

lepas balik keja aku dgn arep decide nak g bukak pose kt luar
secara amnya hari masih awal
jadi berlegarlah kami mencari port2 rare untuk berbuka

time ni lalu kedai biasa memang xsinggah biasalah kalau boleh
5minit nak berbuka baru pit stop

journey bermula bile lapor diri dekat bos
amek duit maintenance


...................................................................................


nak jadi cerita bab2 planning ni memang meriah la
walaupun satu motor dua kepala je

tengah syok2 amek angin
time tu lah semua kedai pn tutup yg mana kitorg slalu target

biasalah

benda2 yang dok cari ni lah selalu hilang , slalu xdak
jadi tengah decide sudahnye pit stop last nk g dekat " seri daud " je sebab hujan dah nak turun
dekat sket dgn rumah incase ape2

otw tu lebat gile vavi la

sampaikan flight

yamaha lc 135 kitorg divert and landing dekat taman cempaka

gile LAME !

ofis dekat2 situ , g kelas , makan tgh hari (time bukan ramadhan) , semua pn buat kt situ
xkan lah function besar aku nk berbuka pn terpaksa dekat situ
tensi kejap haha

kite plan boleh la nak xnk Allah tentukan




...................................................................................


baru intro


haha


parking cari table , banyak pulak macha lepak sini
asap berkepul2
biasalah dorg xpuasa buat ape nak jeles
jam pun lagi 10 minit nak berbukak


memang agak kelas la layanan belum apa2 lagi
potongan2 kecil buah-buahan macam
pisang tembikai , epal , oren dihidangkan


aku dah rabak kang mau mamat2 nepal ni tax sepiring 3-4 hinggit

baru nak maki , die angkat tangan ,

"ini free aa macha bukak puasa punya juga"

aik aku pulak kena macha... vasterd betol


depan aku ni pakcik tua naek beskal
memang org xamek order

aku bajet mesti die dilayan secara fascist disebabkan beliau kerja kutip2 barang

ini part sensitif

bagi aku la stereotaip ke ape benda korg nak panggil
ini xpatut jadi ,
sedih kot , kalao boleh nak je aku bayarkan table pakcik ni
bukan sebab table sebelah ade awek separa cun yang duk sibuk tunggu waktu berbuka
cuma mingkin aku ni dididik dengan rasa perihatin yang tinggi

okeh

aku dengan tabiat penghuni tegar mamak
selamber badak oder roti planta je

memang kebiasaan menu tu kalau lepak buang masa hari2 biasa
sebab baru aku tau yang aku nak berbuka jadi menu tu agak kurang wajar

berikutan encik arep kawi oder nasik goreng pattaya berlauk.

pedulikkan ..aku yakin kt rumah menu konfem lagi meriah



...................................................................................


klimaks



abes makan , aku tgk pakcik ni just amek roti kosong je and makan
oh baru aku tau die chinese, sbb tu dia xdapat free gift buah2an
rilekk

aku bukan nak cakap die dilayan secara racist
aku bukan nak cakap pasal kesederhanaan die bukak puasa

aku pn roti planta je

apelah sangat roti kosong berbanding roti planta
lebih kurang je kenyang nye

aku bajet die xde duit pn nak bayar
walaupun die pakai kemeja , seluar slack, dan terompah merah

pandangan mata normal mampu menilai status dia

lepas makan die tegur sorg lelaki india ni

member dia kot .. ajak duduk sekali

kalau scene korporat

konpem mamat yang dipanggil tu akan dibelanja kan?

mamat tu duduk dan berbual mesra



...................................................................................





peleraian



time mamat tu nak blah , apek tadi

ofer die kepingan kotak untuk dijadikan payung

ye lah kan ke tengah hujan, mamat tadi pn jalan kaki je

walaupun aku tengok aku yakin status die mungkin standard2

rumah belakang tu je

mamat tu menolak (aku bajet die tau kotak tu apek tu nk g jual )

tapi apek tu insist nk gak die amik

last2 die amek gak bila apek tu cakap

"nevermind u take half i'll take half"

die xde duit nak blanje , jadi die ofer kotak tu buat payung

aku yakin mamat tu xnk amek sebab kesian kt die

tapi sebab die dah cakap cmtu , mamat tu amek gak nak jaga ati




....................................................................................



nampak x?


ini bukan iklan satu malaysia

tapi

sedaif-daif umat walaupun die berlainan agama , lain bangsa , lain status dengan org lain

die ada naluri

"berkongsi"




...................................................................................




jadi xsalah kalau amek singgit
dan letak pada mana2 tabung sedekah yang kita jumpa

singgit je

biarla orang nk kutuk ibadat ko yang lain suam2 kuku ke

perangai camcibai ke

buang singgit untuk kesenangan orang lain




xpe kot





5 comments:

aliaaziz said...

This will be one of my fav post of all.. wonderfull of u to share this with us all..

nazrien said...

haha tq2

cik enon lalalaa said...

mantap padu yeah!

nazrien said...

"cun" xde ke? hehe

Ladyatiey said...

nice!